Susisiekite: info@jorus.lt | +370 608 74355 (I-V, 9-17 val.)
Nemokamas pristatymas Lietuvoje nuo 45€.

Patiekalų idėjos Jūsų Kūčių stalui su „Jorus“

Patiekalų idėjos Jūsų Kūčių stalui su „Jorus“

Nors jau netrukus į kiekvieno iš mūsų širdis pasibelsiančios gražiausios metų šventės jokiu būdu neturėtų būti tapatinamos su maisto kultu ar sukomercintos, praktinių rūpesčių, pradedant dovanų paieška ir baigiant maisto gamyba, išvengia retas. Dovanų temą jau gvildenome, o šį kartą norime pasidalinti keliomis nesudėtingomis, tačiau dėmesio vertomis Kūčių patiekalų idėjomis, kurios atitinka visas tradicijas, o didžioji dauguma jų yra suderinama ir su veganiškos mitybos principais.

Bus proga sunaudoti ir ateinantiems metams papildyti  kanapių sėklų atsargos: šis komponentas, pasižymintis ne tik puikiu skoniu, bet ir didele įvairove organizmui svarbių medžiagų, įeina į visų mūsų siūlomų patiekalų sudėtį.

Šiek tiek patobulintas aguonpienis

To kitoniškumo, pasireiškiančio malonia riešutų nata, suteikia ne kas kita, o kanapių sėklos, apie kurių naudą jau ne kartą esame rašę. Beje, jei iki šiol aguonpienio nesate gaminę, skubame nuraminti: tai, priešingai nei galbūt galvojate, nėra kažkoks Sizifo darbas. Šio patiekalo gamybą, priešingai nei senelių laikais, gerokai palengvina šiandien kone kiekvieno virtuvėje esantys buitiniai prietaisai – kokteilinė arba virtuvinis kombainas.

Pasiruoškite:

  •         pusę stiklinės aguonų;
  •         pusę stiklinės „Jorus“  kanapių sėklų;
  •         2 v. š. (arba pagal savo skonį) medaus;
  •         1,5 l (priklausomai nuo talpos – maždaug 7 stiklinės) vandens;
  •         šiek tiek druskos.

Gaminimo eiga

  •         Sumaišytas aguonų ir kanapių sėklas užplikykite 3 stiklinėmis verdančio vandens ir palikite per naktį išbrinkti.
  •         Į kiaurasamtį įtieskite marlę, supilkite aguonų ir kanapių sėklų mišinį ir, praskalavus vandeniu, palikite, kad nulašėtų skystis.
  •         Masę sukrėskite į kokteilį, užpilkite pora stiklinių šilto vandens ir trinkite tol, kol vanduo taps baltas.
  •         Nukošę aguonpienį, skystį dar kartą grąžinkite į kokteilinę. Įpilkite porą stiklinių drungno vandens, sudėkite medų, įberkite šiek tiek druskos ir dar paplakite.

Aguonpienis su kanapių sėklomis yra gendantis produktas, tad, nepamirškite laikyti jo šaldytuve.

Kūčiukai su kanapių sėklomis

Susigundžius aguonpieniu su kanapių sėklomis, svarbu nepamiršti, jog reikės ir…kūčiukų. Neskubėkite pastarųjų ieškoti prekybos centrų lentynose. Tai – visai nesudėtingas kepinys, į kurio gamybą įtraukus visą šeimą, galintis tapti dar viena Jūsų šventinio laikotarpio tradicija.

Pasiruoškite (produktų kiekį galima koreguoti pagal norimą pagaminti kūčiukų kiekį):

  •         500 gramų miltų
  •         250 ml vandens
  •         100 gramų cukraus
  •         7 gramų mielių (sausų)
  •         2 v. š. aliejaus
  •         30 g aguonų
  •         30 g „Jorus“ kanapių sėklų
  •         druskos (pagal skonį)

Gaminimo eiga:

  •         Į miltus suberkite aguonas, šiek tiek druskos ir viską išmaišykite.
  •         Į šiltą (jokiu būdu ne karštą!) vandenį supilkite aliejų, įberkite cukrų ir maišykite, kol šis ištirps. Tada – suberkite mieles ir dar kartą išmaišykite.
  •         Gautą mielių masę supilkite į miltus ir minkykite, kol ingredientai susijungs ir neliks sausų miltų.
  •         Tada suberkite kanapių sėklas ir dar kartą išminkykite iki tolygios tešlos konsistencijos.
  •         Tešlą, atradę šiltą vietelę, uždenkite (pavyzdžiui, virtuviniu rankšluostėliu) ir palikite pakilti maždaug porai valandų.
  •         Tešlai pakilus, atsignybkite po nedidelį gabalėlį ir, trindami tarp rankų, suformuokite plonas virveles.
  •         Kūčiukai, kepdami išsipučia, tad rekomenduojame juos pjaustyti kuo mažesniais gabalėliais, o, dedant į kepimo popieriumi ištiestą skardą, palikti tarpelius.
  •         Kepkite 10-15 minučių 180 laipsnių temperatūroje.

Kūčių pyragėliai su kanapių įdaru

Pabodo pyragėliai su raugintais kopūstais ar grybais? Per šias šventes siūlome išbandyti mielinės tešlos ir kanapių sėklų duetą!

 Tešlai reikės:

  •         500-550 g miltų (norėdami išgauti dar sveikesnį, maistingesnį rezultatą, dalį galite keisti viso grūdo miltais);
  •         1,5 stiklinės pieno;
  •         15 g mielių (šlapių);
  •         1 a. š. kmynų sėklų;
  •         1-2 v. š. cukrau;
  •         šiek tiek druskos.

Kanapių įdarui reikės:

  •         3 v. š. „Jorus“  kanapių sėklų;
  •         1 svogūno;
  •         1-2 v. š. tirščių iš kanapių pieno;
  •         pagal skonį druskos;
  •         aliejaus;
  •         kiaušinio (aptepimui).

Gaminimo eiga:

  •         Ant mielių, ištrintų su cukrumi, užpilkite šiltą pieną (su karštais skysčiais, priminsime, mielės „nedraugauja“) ir išmaišykite.
  •         Į mielių masę suberkite dalį (apie 300 g) miltų ir išmaišykite.
  •         Apibarstykite tešlos paviršių miltais, uždenkite virtuviniu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje porai valandų, jog pakiltų.
  •         Tešlai pakilus, suberkite likusius miltus, druską bei kmynus ir minkykite tol, kol tešla bus blizgi ir nelips prie rankų.
  •         Kartokite kildinimo procesą dar kartą. Nepamirškite tešlos paviršiaus apibarstyti miltais.
  •         Kol tešla kyla, pasiruoškite įdarą. Smulkiai supjaustytą svogūną apkepkite šlakelyje aliejaus. Kanapių sėklas, įbėrus druskos, susmulkinkite kokteilinėje arba kombaine. Sugrūstas kanapes ir porą šaukštų kanapių pieno tirščių sumaišykite su svogūnais.
  •         Pakilusią tešlą iškočiokite ir, pasiėmę stiklinę, išspauskite apskritimą.
  •         Ant jo uždėkite šaukštelį pagaminto kanapių įdaro, perlenkite ir tvirtai užspauskite kraštelius.
  •         Suformuotus pyragėlius dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi ir dar šiek tiek palikite šiltai, jog pakiltų.
  •         Pyragėliams pakilus, juos aptepkite kiaušinio plakiniu ir, įkaitinę orkaitę iki 180 laipsnių, kepkite apie 20-25 minutes.

Silkė tešloje su kanapių sėklomis ir krapais

Silkių blyneliai – Kūčių patiekalas, sutinkamas ant dažno švenčių stalo. O tikri silkės gerbėjai pastaruoju mėgaujasi ir kitomis progomis ar tiesiog įtraukia į savo kasdienį meniu. O tokie papildomi priedai, kaip kanapių sėklos bei kraipai suteiks šiam patiekalui dar įdomesnį, išraiškingesnį skonį: pabandykite ir įsitikinsite!

Pasiruoškite:

  •         150 g silkės filė;
  •         2 kiaušinius;
  •         100-150g miltų
  •         Šiek tiek vandens;
  •         2-3 v. š. „Jorus“  kanapių sėklų
  •         Saujelę krapų
  •         Aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

  •         Išplakite kiaušinius, įpilkite truputį vandens, suberkite miltus ir plakite šluotele, kol neliks gumuliukų. Tešla turi gautis šiek tiek už grietinę skystesnės konsistencijos.
  •         Keptuvėje pakepinkite kanapių sėklas, supjaustykite krapus ir, viską subėrę į tešlą, išmaišykite.
  •         Silkių filė supjaustykite mažais gabalėliais.
  •         Į keptuvę, įkaitus aliejui, pilkite šaukštą paruoštos tešlos, o ant jos dėkite porą gabalėlių silkės. Kepinkite kiekvieną pusę po kelias minutes, kol paviršius gražiais paruduos.
  •         Blynelius patiekite, apibarstę krapais ir kepintomis kanapių sėklomis.

Karštos bulvės su kanapių sėklomis (kanapynė)

Kūčios – bene pats tinkamiausias metas prisiminti, jog, kalbant apie patiekalus, genialumas slypi paprastume. Puikus to pavyzdys – karštos bulvės su lupena, galinčios tapti idėja, kokį karštą patiekalą šia proga paruošti.

Pasiruoškite:

  •         bulvių (kiekį pasirinkite pagal valgančiųjų skaičių ir, žinoma, apetitą);
  •         150 g  „Jorus“  kanapių sėklų
  •         1 a. š. rupios jūros druskos
  •         česnakų (jei mėgstate ir norite sodresnio aromato)

Gaminimo eiga:

  •         Išvirkite bulves su lupenomis.
  •         Kanapių sėklas šiek tiek pakepinkite keptuvėje.
  •         Karštas kanapių sėklas ir druską suberkite į prieskonių grūstuvą, sugrūskite.
  •         Jei norite, į kanapes galite įmaišyti ir trinto česnako, kuris suteiks ryškesnį, sodresnį skonį bei aromatą. Tačiau, ypač, jei patiekalą valgyti ruošiasi ir vaikai, šis ingredientas gali būti praleidžiamas.
  •         Ant karštų bulvių užpilkite pagamintą kanapių ir druskos pagardą.

 

Keptų burokėlių salotos su kanapių aliejumi

Salotų, ypač – tinkamų tiek Kūčių, tiek ir Kalėdų stalui, pasirinkimas dažnai šeimininkei gali tapti rimtu galvos skausmu. O, jei skrupulingai laikomasi tradicijų, kurios tokių, dažname salotų recepte sutinkamų komponentų, kaip, pavyzdžiui, majonezas, neleidžia, atkrenta dar daugiau variantų. Puiki idėja – šios burokėlių salotos, kurioms išskirtinio skonio suteikia ne tik daržovių pakepinimas, bet ir, žinoma, kanapių sėklos bei aliejus.

Pasiruoškite:

  •         2 burokėlius
  •         2 pastarnokus
  •         1 obuolį
  •         po saujelę burokėlių ir gražgarsčių lapelių
  •         2 v. š. „Jorus“  kanapių sėklų
  •         3–4 v. š. „Jorus“ kanapių aliejaus
  •         1 v. š. obuolių acto
  •         1 v. š. alyvuogių aliejaus
  •         pusę a. š. kmynų
  •         pagal skonį druskos ir juodųjų pipirų

Gaminimo eiga

  •         Nuskustus ir nedideliais gabalėliais supjaustytus pastarnokus bei burokėlius sudėkite į kepimo indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos, kmynų ir  kepkite apie 20 minučių 180 laipsnių temperatūroje, kol daržovės suminkštės.
  •         Supjaustykite obuolį griežinėliais.
  •         Kanapių sėklas 3–4 minutes pakepinkite keptuvėje.
  •         Į indą, kuriame tieksite salotas, suberkite burokėlių ir gražgarsčių lapelius, kepintas kanapių sėklas, pjaustytus obuolius ir atvėsusias kepintas daržoves (burokėlius, pastarnokus). Pagal skonį įberkite druskos, pipirų, apšlakstykite kanapių aliejumi, įpilkite obuolių acto ir išmaišykite.

Šventinio meniu, į kurį, tikimės, įtrauksite ir vieną kitą mūsų pasiūlytą idėją, sudarymas – prieššventinis darbas, kurį galima(o ir reikėtų) atlikti kiek įmanoma anksčiau. Jei tokio požiūrio laikysitės, kalbant ir apie kitas laukiančias užduotis, tai yra, to, ką galima padaryti jau dabar,  nepaliksite paskutinei akimirkas, per šventinį laikotarpį, kaip, deja, nutinka dažnam, „neperdegsite“. Priešingai: užuot vertęsi per galvą, šventinę dieną pasitiksite ramiai, harmoningai. To „Jorus“ komanda Jums ir linki!