Susisiekite: info@jorus.lt | +370 608 74355 (I-V, 9-17 val.)
Nemokamas pristatymas Lietuvoje nuo 45€.

Kanapių sėklos – puikus augalinių baltymų šaltinis veganams

Kanapių sėklos – puikus augalinių baltymų šaltinis veganams

Veganizmas – tai mitybos režimas, kurio esmė – visų gyvūninės kilmės maisto produktų (mėsos, žuvies, jūros gėrybių, kiaušinių, pieno, medaus) atsisakymas. Žinoma, kartu tai – ir gyvenimo būdas ar net filosofija, kuria siekiama įnešti asmeninį indėlį į aplinkosaugos idėjų puoselėjimą bei gyvūnų gerovės apsaugą.

Tiesa, nepaisant priežasčių, paskatinusių pasirinkti veganizmą kaip ilgalaikį ar trumpalaikį savo gyvenimo epizodą, kurios, akivaizdu, neretai būna iš tiesų altruistiškos, pagrindinis dėmesys šiuo atveju vis vien krypsta į ant stalo padėtos lėkštės turinį. Esant nepilnaverčiam racionui, kurio sudarymas, lyginant su tradicine mityba, dar vadinama visavalgyste, yra gerokai sudėtingesnis, daugiau laiko ir žinių reikalaujantis procesas, veganams kyla rizika susidurti su įvairiomis sveikatos problemomis.

Kanapių sėklos, kurių didžiąją sudėties dalį užima vertingi augaliniai baltymai, sudaryti iš visų nepakeičiamųjų aminorūgščių – produktas, remiantis mokslininkų bei mitybos specialistų nuomone, galintis kompensuoti gyvulinės kilmės baltymus, eliminuotus iš veganiškos mitybos.

Veganizmas: privalumai ir rizika

Mamos ar, juolab, senelės, įpratusios gausiomis vaišėmis nukloti stalus, neretai ne juokais išsigąsta, sužinoję, jog mylimas vaikas (visai nepriklausomai nuo amžiaus) nusprendė tapti veganu/vegane. Juk iš bado numirs! Tačiau, iš tiesų, tinkamai subalansuota veganiška mityba gali būti labai naudinga tiek bendrai sveikatos būklei, tiek savijautai bei išvaizdai. Atliktų mokslinių tyrimų rezultatai patvirtina, jog veganai, kurie, lyginant su įprastai besimaitinančiais žmonėmis, su maistu gauna nedidelį kiekį sočiųjų riebalų, susiduria su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto, aukšto kraujo spaudimo ar net kai kurių rūšių onkologinių ligų rizika.

Faktas, jog veganišką mitybą propaguojantys asmenys per parą suvartoja mažesnį kalorijų kiekį, dailesnių kūno formų pavidalu, neretai akivaizdžiai pastebimas ir veidrodyje. O mažesnis kūno svoris – geresnė fizinė bei emocinė savijauta ir išaugęs pasitikėjimas savimi.

Žinoma, jei į veganizmą, kaip, deja, neretai būna, pasineriama „stačia galva“, negalvojant apie tai, kokius maisto produktus privalu vartoti, norint kompensuoti gyvulinės kilmės produktuose esančių maisto medžiagų netekimą, minėtos mamų ir senelių baimės gali turėti pagrindo. Negaunant visų būtinų maisto medžiagų, sutrinka įvairių organizmo funkcijų veikla. Apie tai signalizuoja akivaizdžiai prastesnė fizinė ir emocinė savijauta, nuovargis, miego problemos, pablogėję kraujo tyrimų (kuriuos, beje, vegetarams ir veganams rekomenduojama atlikti reguliariai) rodikliai.

Kanapių sėklos – bene geriausias visavertis augalinis baltymų šaltinis

Propaguojant veganizmą, pagrindine maisto medžiaga, kurią svarbu kompensuoti augaliniais produktais, tampa baltymai – svarbiausia organizmo „statybinė“ medžiaga, reikalinga visoms, energijos reikalaujančioms veikloms (judėjimui, raumenų atsistatymui po patirto fizinio krūvio, raumenų augimui, tinkamai smegenų veiklai ir kita) vykti.

Ieškant augalinių baltymų šaltinių, lygiaverčių gyvuliniams, būtina atidžiai išanalizuoti kiekvieno produkto sudėtį, ieškant jame nepakeičiamųjų aminorūgščių, kurių organizmas pats negali pasigaminti. Vadinasi, vienintelis būdas pastarųjų gauti yra su maistu.

Pagrindinis išskirtinumas, dėl kurių kanapių sėklos yra laikomos pilnaverčiu baltymų šaltiniu, galinčiu atstoti gyvulinės kilmės baltymų produktus, yra faktas, jog šiame produkte yra visos 9 nepakeičiamosios aminorūgštys. Tai – iš tiesų unikali kanapių sėklų savybė, kadangi daugelyje kitų augalinių produktų, taip pat gausių baltymų, yra tik dalis šių būtinųjų aminorūgščių ir, norint užtikrinti, jog organizmas gautų jų visų, tenka atlikti „namų darbus“, parenkant tinkamiausius, vienas kito sudėtį papildančiuss produktus. Tuo tarpu, į savo kasdienį racioną įtraukdami kanapių sėklas (per dieną rekomenduojama suvartoti 2-3 v. š. šio produkto), kurios yra ne tik sveikos, bet ir pasižymi puikiu skoniu, galėsite būti ramūs: Jūsų aminorūgščių atsargos papildytos.

Negana to, kanapių baltymai, tikėtina, dėl didelio kiekio edistino ir albumino aminorūgščių, yra virškinami beveik taip pat lengvai, kaip ir esantys gyvulinės kilmės produktuose.  O, remiantis mokslinių tyrimų duomenimis, jų įsisavinamumas siekia net 98 proc. Tai – taip pat reikšmingas kanapių sėklų privalumas, lyginant su kitais augaliniais baltymų šaltiniais, kuriuose esančias aminorūgštis organizmas įsisavina gerokai menkiau.

Baltymai – ne vienintelis kanapių sėklų „perliukas“

Be baltymų, kurie, remiantis kanapių sudėties analize, yra vadinami vienais pilnavertiškiausių, galinčių kompensuoti gyvulinės kilmės baltymus, šiame produkte gausu ir kitų vertingų medžiagų, būtinų tiek veganų, tiek visavalgių dienos racione.

Dar vienas kanapių sėklų privalumas ir išskirtinumas – optimalus polinesočiųjų Omega-3 ir Omega-6 rūgščių santykis (1:3). Taip pat – įvairių mineralų (tarp jų – magnis, cinkas, geležis) bei skaidulų, ne tik padedančių užtikrinti sotumą, bet ir prisidedančių prie sklandžios virškinimo sistemos veiklos, gausa.

Taigi, jei propaguojate veganišką mitybą ar tiesiog norite savo dienos racioną papildyti sveikais produktais, „Jorus“ asortimente esančios kanapių sėklos – dėmesio vertas pasirinkimas. Jei specifinis šio produkto skonis ir kvapas, visgi, Jūsų receptoriams nėra priimtinas, užuot valgę kanapių sėklas grynas, kaip užkandį, galite šias naudoti kaip priedą, pagardinant ar gaminant įvairius patiekalus – jogurtus, košes, koktelius, salotas, sriubas, makaronus, kepinius ir kita.