Augalinis pienas iš kanapių sėklų – sveika ir maistinga alternatyva
Stiklinė pieno, kuria užsigeriami miltiniai blynai ar minkštutėlis, garuojantis, ką tik iškeptas pyragas – iš tiesų idiliškas vaizdelis, mintimis leidžiantis nusikelti į nostalgiškas vaikystės dienas… Tiesa, šiandien dažnas iš mūsų vietoje karvės pieno į stiklinę pilamės augalinį, pagamintą iš, pavyzdžiui, sojų, avižų, migdolų riešutų, o taip pat – ir kanapių sėklų.
Tokius mitybos įpročių lemia įvairios priežastys. Dažnai – laktozės netoleravimas arba alergija karvės pieno baltymui, vaikų iki 3 metų amžiaus grupėje siekianti apie 2–5 proc., tiesa, suaugusiems pasireiškianti rečiau. Augalinis pienas vegetarų ar veganų mityboje – etinis principas, prisidedantis prie galimybės išreikšti savo gyvenimo filosofiją, neatsiejamą nuo gyvūnų gerovės siekio. Galiausiai, augalinį pieną į racioną mielai įtraukia ir visavalgiai, mėgstantys kulinarinius eksperimentus ir siekiantys supažindinti savo receptorius su kuo įvairesniais skoniais ir kvapais.
Nepriklausomai nuo motyvų, paskatinusių riboti ar visiškai atsisakyti karvės pieno, dėmesio verta alternatyva – sparčiai populiarėjantis augalinis pienas iš kanapių sėklų, išsiskiriantis savitu skoniu, patrauklia kremine tekstūra ir, ne mažiau svarbu, aukšta maistine verte. Beje, šį, kaip ir daugelį kitų rūšių augalinio pieno, nesudėtinga pasigaminti patiems.
Kanapių sėklų pienas – rimtas konkurentas kitoms augalinio pieno rūšims
Įvairius kanapių produktus (kanapių aliejus, kanapių sėklų baltymai, kanapių užtepėlės ir kita) bei jų naudą savo tinklaraštyje aptarėme jau ne kartą. Ne mažiau vertingas yra ir augalinis pienas iš kanapių sėklų, kuris savo sudėtimi, vertinant įvairiais aspektais, pranoksta ne tik karvės pieną, bet ir kai kurias kitas šio gėrimo augalines alternatyvas.
Jei analizuotumėte įprasto (nenugriebto) karvės pieno sudėtį, pamatytumėte, jog kalorijų ir baltymų šiame augaliniame gėrime mažiau, tuo tarpu riebalų – beveik toks pats kiekis. Svarbiausia, jog kanapių sėklose esantys riebalai yra gerieji – polinesotieji, kurie, be kitų privalumų mūsų geresnei sveikatai ir savijautai, prisideda ir prie cholesterolio kiekio kraujyje mažinimo. O vyraujančios šių rūšys – Omega-3 ir Omega-6 – išsiskiria žmogaus sveikatai optimaliu santykiu (1:3).
Lyginant su kitomis augalinio pieno rūšimis, pavyzdžiui, migdolų ar ryžių, kanapių sėklų piene daugiau ne tik sveikųjų riebalų, bet ir baltymų. Baltymai, esantys kanapių sėklose, unikalūs tuo, jog, lyginant su kitais augaliniais produktais, yra sudaryti iš visų būtinųjų aminorūgščių, kurių organizmas nesintetina, tad vienintelis kelias – jų gavimas su maistu.
Ne mažiau svarbu, jog augalinių baltymų, esančių kanapių sėklose, įsisavinamumas yra labai aukštas ir, remiantis atliktų tyrimų rezultatais, siekia net 98 proc. Tai – vertinga išimtis tarp kitų augalinių baltymų šaltinių, kurie, palyginus su gyvulinės kilmės baltymais, įprastai pasisavinami sunkiau.
Kalbant apie kanapių sėklų ir iš jų gaminamo augalinio pieno sudėtį, reikia paminėti ne tik didelį kiekį gerųjų riebalų bei efektyviai įsisavinamų baltymų, bet ir įvairius mineralus ir vitaminus. Taip pat – faktą, jog kanapių piene nėra laktozės, sojos bei glitimo – medžiagų, kurių dalis netoleruoja, o kiti vengia sąmoningai.
Kanapių sėklų pienas – produktas, kurį nesudėtinga pasigaminti patiems
Rinkoje galioja taisyklė, jog, esant paklausai, atsiranda ir pasiūla. Kanapių pienas, kurio įsigyti siūlo įvairūs prekybininkai – ne išimtis. Tiesa, kaip ir visada, primename, jog reikia atidžiai analizuoti net ir iš pažiūros pačių natūraliausių produktų sudėtį. Komerciniais tikslais gaminamas kanapių sėklų pienas gali būti praturtinamas ne tik įvairiomis naudingomis medžiagomis (kalcis, fosforas, vitaminai ir pan.), bet ir, siekiant pagerinti skonio, estetines savybes ar kitais tikslais – ir tokiais, ne visiems priimtinais priedasi, kaip, pavyzdžiui, druska, cukrus, tirštiklis ir pan.
Išduosime mažą paslaptį: kanapių sėklų pienas nesunkiai pagaminamas ir namų sąlygomis, be specifinės įrangos būtinybės. Taip būsite tikri, jog kanapių pienas, kurį ragausite Jūs ir Jūsų šeima, bus visiškai natūralus, be jokių abejotinų komponentų. O, pritaikę kelias paprastas gudrybes (jas taip pat atskleisime!), galėsite patys reguliuoti šio gėrimo skonį bei tekstūrą.
Kanapių pienui pakanka vos dviejų ingredientų – 1 litro vandens ir 1 stiklinės kanapių sėklų. Taip pat – didesnės galios elektrinio smulkintuvo, o nukošimui – gabalėlio marlės. Tiesa, jos neturint, puikiai tiks tiesiog iš medvilnės pasiūtas virtuvinis rankšluostis.
Taigi, kimbam į darbus!
- Kanapių sėklas užpilti šiltu vandeniu ir kelias valandas palaikyti.
- Sėkloms išmirkus, sudėti šias į smulkintuvą ir užpilti vandeniu.
- Trintuvu smulkinti, kol visos sėklos bus sutrintos, o vanduo taps baltas.
- Viskas. Beliko nukošti ir mėgautis savo gamybos augaliniu pienu iš kanapių sėklų!
Trūksta saldumo? Kanapių pienas gali būti pagardinamas vienu kitu šaukšteliu agavų, klevų ar kokosų sirupo. O, jei nepraktikuojate veganizmo, kaip saldiklį galite naudoti ir medų.
Kanapių pieno tirštumą, taip pat – ir riebumą bei sodrumą, galima reguliuoti pagal savo skonį, tiesiog įpilant daugiau arba mažiau vandens. O, šio gėrimo gamybai naudojant lukštentas kanapių sėklas, gaunamas švelnesnio skonio pienas.
Paruoštą pieną reikia laikyti šaldytuve, išpilstytą į stiklainį ar butelį ir suvartoti ne ilgiau nei per 2-3 dienas.
Augalinis kanapių pienas gali būti naudojamas taip pat, kaip ir įprastas karvės pienas: verdant įvairias košes, užpilant ant dribsnių, pilant į kepinius ir kokteilius, balinant kavą. Žodžiu, galite drąsiai duoti laisvę savo fantazijai ir įgyvendinti turimas kulinarines idėjas. Tiesa, išskirtinė kanapių pieno struktūra (įsivaizduokite kažką panašaus į sutrintą ir ištirpintą kreidą) bei skonis, šiek tiek galintis priminti saulėgrąžas ar moliūgų sėklas, pirmą kartą paragavus, patinka ne kiekvienam (beje, kaip ir kitų rūšių augalinis pienas). Tiesa, žinant, koks tai naudingas produktas, pastarąjį „prisijaukinti“, įtraukiant į savo kasdienį racioną, neabejotinai verta.
Populiariausi produktai
-
Lukštentos pluoštinių kanapių sėklos Jorus, 150 g
Kaina: 3.50€ -
Lukštentos pluoštinių kanapių sėklos Jorus, 250 g
Kaina: 6.90€ -
Lukštentos pluoštinių kanapių sėklos Jorus, 500 g
Kaina: 11.90€ - -30%
Lukštentos moliūgų sėklos Jorus, 150 g
Kaina: Original price was: 3.50€.2.45€Current price is: 2.45€.