Susisiekite: info@jorus.lt | +370 608 74355 (I-V, 9-17 val.)
Iki nemokamos dovanos liko: 40.00

Moliūgų sėklų aliejus: ne tik malonaus skonio, bet ir sveikatai naudingas produktas

Sveikas maistas

Kartą paragavus, norėsis pakartoti! Moliūgų sėklų aliejus – vienas tų produktų, kuriam šis teiginys puikiai tinka. Akį traukia ryškiai žalias atspalvis, o skonio receptorius vilioja pikantiškas riešutų aromatas. Šis išskirtinis aliejus gali pakeisti ne tik įprastus salotų padažus, bet ir tapti nauju ingredientu sriubose ar kituose patiekaluose, netgi – desertuose. Ir tai – tik viena iš šio produkto panaudojimo galimybių. Moliūgų aliejus išsiskiria turtinga maistine verte, tad vis plačiau naudojamas sveikatai ir grožiui puoselėti.

Šis iš moliūgų gaminamas produktas užsitarnavo garbingą vietą sveiko maisto tendencijų sąraše ne veltui. Vis daugiau žmonių jį įsimyli bei ieško įvairių panaudojimo būdų ne tik dėl išskirtinio skonio, bet ir sveikatai naudingų savybių.

Kaip moliūgų sėklų aliejus užkariavo Europą?

Moliūgo kilmė siejama su Pietų Meksika, o Europą ši daržovė pasiekė po to, kai europiečiai atrado Ameriką. Vos pasiekęs Europos didikų virtuves, moliūgas iškart atrado savo vietą. Pirmiausiai – kaip idealus pyrago įdaras. Anksčiausias žinomas moliūgų pyrago receptas išlikęs nuo 1675 metų. Šiandien patiekalų iš moliūgų meniu yra stipriai išsiplėtęs: pradedant sriubomis, troškiniais ir baigiant džemais.

Žinoma, naudojamas ne tik šios daržovės minkštimas. Iš sėklų spaudžiamas tobulas moliūgų aliejus, kuris, kaip leidžia spręsti turimi istoriniai duomenys, pietryčių Austrijoje gamintas ir plačiai naudotas jau nuo 18 a. Džiugu, jog šiandien šį maloniu riešutų poskoniu išsiskiriantį ir sveikatai naudingą produktą naudoja vis daugiau žmonių visame pasaulyje (ypač – minėtoje Austrijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje, Kroatijoje), taip pat – ir Lietuvoje. „Jorus“ klientai internetu arba fizinėse mūsų prekybos vietose gali pirkti įprastą šalto spaudimo aliejų arba austrišką, pagamintą vadovaujantis tradicinius austrišku būdu. Unikali spaudimo technologija, kai, prieš spaudžiant, moliūgų sėklos yra šiek tiek paskrudinamos, suteikia produktui išraiškingesnio skonio bei aromato. Abiejų rūšių aliejus yra savo kaina panašus produktas: išbandykite abu ir pasirinkite sau priimtiniausią skonį.

Moliūgų aliejaus sudėtis

Moliūgų sėklų aliejaus nauda slypi puikioje šio produkto sudėtyje. Remiantis atliktais biologiniais tyrimais, tai – viena iš aliejaus rūšių, kurioje yra bene daugiausiai naudingųjų medžiagų. Išsamiau paanalizuokime, kokios vertingos sudedamosios dalys, svarbios visapusiškai gerai sveikatai ir grožiui, slepiasi lašelyje šio superprodukto.

Riebalų rūgštys, iš kurių didžioji dalis yra būtent nesočiosios (50,71 proc. Omega-6 ir 31,1 proc. Omega-9), atlieka svarbų vaidmenį, kalbant apie tinkamą įvairių žmogaus organų bei sistemų (odos, smegenų, kvėpavimo, kraujotakos sistemų) veiklą.

Organizmui būtini vitaminai A, B, B2, C, D, E, PP bei T. Visi vitaminai yra naudingi ir reikalingi, tačiau reikia išskirti būtent vitaminą T, tiesiogiai susijusį su organizme vykstančių apytakos procesų sparta. Tai – ypač retas vitaminas, o kartu su aliejumi vartodami ir kitas šios daržovės dalis (sėklas, minkštimą) bei iš jų gaminamus patiekalus, turime neįkainojamą galimybę papildyti jo atsargas.

Įvairūs mikroelementai (ląsteliena, skaidulos ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos), svarbūs tinkamam žarnyno darbui užtikrinti, spartinantys medžiagų apykaitos procesus bei gerinantys virškinimą.

Mineralinės medžiagos (cinkas, varis, geležis, manganas, magnio, kalcio, fosforo), spartinančios ląstelių gamybos procesus organizme, stiprinančios kaulus bei dantis, skatinančios raumenų formavimąsi ir atsistatymą, prisidedančios prie tinkamo širdies darbo ir kita.

Turtinga maistinė vertė patvirtina, jog šio aliejaus naudojimas yra puikus būdas papildyti savo mitybą naudingomis medžiagomis, padedančiomis sustiprinti sveikatą ir puoselėjančios išvaizdą.

Kuo moliūgų sėklų aliejus gali būti naudingas Jūsų grožiui ir sveikatai?

  • Širdies ligų profilaktika
    Moliūgų sėklų aliejuje gausu kalio ir magnio – mikroelementų, svarbių gerinant širdies darbą bei kraujotaką, reguliuojant kraujo spaudimą.
  • Virškinimo sistemos veiklos gerinimas
    Jame taip pat gausu gerai pasisavinamos ląstelienos, reguliuojančios virškinimą. Šis produktas rekomenduojamas naudoti ir asmenims, sergantiems inkstų ar kepenų ligomis.
  • Onkologinių ligų prevencija
    Sudėtyje esantys antioksidantai mažina galimybę susiformuoti vėžinėms ląstelėms. Šis produktas, vartojamas reguliariai, atneša ne tik įvairiapusę naudą tinkamam įvairių organų ir jų sistemų funkcionavimui, bet ir gali būti efektyvi vėžinių susirgimų prevencijos priemonė.
  • Cholesterolio mažinimas
    „Gerosios“ riebalų rūgštys, kurių gausu šiame aliejuje, gali padėti normalizuoti cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Hormonų pusiausvyra organizme
    Linoleno rūšis, priklausanti Omega-6 riebalų rūgščių grupei – dar viena vertinga medžiaga, kurią gauname, vartodami šį aliejų. Ši rūgštis organizme virsta prostaglandinu – hormonu, be kitų funkcijų, atsakingu ir už hormonų pusiausvyrą organizme. Dėl šios priežastis šį produktą rekomenduojama vartoti mėnesinių bei menopauzės metu.
  • Geros vyrų sveikatos palaikymas
    Žinoma, moliūgų sėklų aliejus anaiptol nėra produktas, puoselėjantis tik gerą moterų sveikatą. Tiek moliūgų sėklos, tiek ir iš jų spaudžiamas aliejus turi medžiagų, reguliuojančių vyriškų hormonų išsiskyrimą, padedančių palaikyti tinkamą lytinę funkciją bei tarnaujančių kaip efektyvi profilaktinė priemonė prieš įvairias prostatos ligas, tarp jų – net ir prostatos vėžį.
  • Odos ir plaukų puoselėjimas
    Kalbant apie šį aliejų kaip vertingą kosmetikos priemonę, reikia paminėti šio produkto svarbą, skatinant ląstelių regeneraciją, odos elastingumo didinimą bei drėkinamąjį efektą. Tepamas ant galvos odos ar nagų, jis prisotina juos drėgmės ir skatina plaukų bei nagų augimą. Puikiai tinka tepti ant veido, norint odą papildomai pamaitinti ar sudrėkinti. Drąsiai tepkite ir ant skilinėjančių lūpų ar sergant pūsleline. Tiesa, grynas produktas gali būti per stiprus, todėl rekomenduojama maišyti jį su jojoba aliejumi. Galima praturtinti ir keliais lašeliais eterinio aliejaus, kurio rūšis parenkama atsižvelgiant į pageidaujamą pasiekti efektą.

Kaip prisijaukinti moliūgų sėklų aliejų virtuvėje?

Austrijoje moliūgų sėklų aliejus, paruoštas pagal specialią technologiją, yra plačiai naudojamas daugelio tradicinių patiekalų gamyboje ir vertinamas dėl ypatingo jiems suteikiamo aromato. Žinoma, negalima nepaminėti mūsų lietuviškiems skonio receptoriams kiek egzotiško recepto. Austrai mėgsta juo apšlakstyti…vanilinius ledus, taip leidžiant atsiskleisti daugybei naujų šio produkto skonio atspalvių. O „vyšnaite ant torto“ gali tapti kepintos moliūgų sėklos, kurios, užbertos ant ledų, suteiks jiems malonaus traškesio.

Šalto spaudimo aliejus – dažnas svečias ne tik austrų, bet ir viso pasaulio gurmanų, tarp jų, žinoma, ir lietuvių, tarpe. Jie puikiai žino, jog nauda yra gerokai didesnė, nei tik momentinis skonio receptorių pamaloninimas, tad drąsiai eksperimentuoja, kurdami ir išbandydami naujus receptus su šiuo produktu.

Žinoma, norint, kad šis produktas suteiktų maistui naujų skonių bei papildytų racioną vertingomis medžiagomis, neprivalu būti virtuvės šefu ar gurmanu. Moliūgų aliejus puikiai dera su pačiais paprasčiausiais, dažnam mūsų įprastais patiekalais – košėmis, sriubomis, salotomis. Norėdami savo gaminamoms daržovių salotoms suteikti kaskart kitokį skonį, maišykite šį aliejų su citrinų ar apelsinų sultimis, obuolių ar vynuogių actu. Šis produktas puikiai dera ir su medumi.

Ne paslaptis, jog dažnas lietuvis savo stalo neįsivaizduoja be bulvių, mėsos ar žuvies patiekalų. Moliūgų sėklų aliejus gali būti naudojamas karštų arba šaltų padažų, taip pat – garnyrų, patiekiamų prie jų, pagardinimui. Tiesa, svarbu pabrėžti, jog daugelis šalto spaudimo aliejų, tarp jų – ir moliūgų sėklų, neturėtų būti naudojamas kepimui.

Nemėgstate ar neturite laiko suktis virtuvėje? Tačiau žinote, koks visapusiškai yra naudingas šis aliejus ir norite šio produkto atnešamus pokyčius pajusti patys? Tegul kiekvieno Jūsų ryto ritualu tampa vienas ar porą šaukštelių šio produkto kuris pamalonins gomurį švelniu riešutų poskoniu, o organizmą praturtins naudingų medžiagų gausa.