Susisiekite: info@jorus.lt | +370 608 74355 (I-V, 9-17 val.)
Nemokamas pristatymas Lietuvoje nuo 45€.

Kanapių sėklų baltymai – viena geriausių augalinių baltymų rūšis

Kanapių sėklų baltymai – viena geriausių augalinių baltymų rūšis

Tikriausiai nesuklysime teigdami, jog kanapių baltymai, kurie yra gaminami iš „ׅJorus“ laukuose užaugintų kanapių sėklų – tikrai ne visiems žinomas produktas. O ir tie, kurie apie baltymų miltelius bent kažką viena ausimi girdėjo, neretai vadovaujasi klaidingais, šios kategorijos produktus saistančiais mitais. Vienas populiariausių, pasak kurio, baltyminiai milteliai – chemija, dirbtinai „pripučianti“ raumenis, o, šią nustojus vartoti, jie „subliūkšta“ bei atsiranda visa „puokštė“ kitų komplikacijų…

Iš tiesų kanapių, kaip ir kitų rūšių augaliniai baltymai  nėra nei nieko nelegalaus, nei, juolab, kenksmingo. O ir šį produktą, siekiant papildyti savo dienos racioną vertingomis aminorūgštimis bei kitomis naudingomis medžiagomis, turėtų reguliariai vartoti ne tik aktyviai sportuojantys, bet ir visi, kuriems yra svarbu sveikas gyvenimo būdas.

Šiame įraše, norėdami Jus artimiau supažindinti su kanapių sėklų baltymais, puikiai tinkančiais ir veganams, žaliavalgiams, taip pat – alergiškiems gyvulinės kilmės baltymams, išsamiau paanalizuosime produkto sudėtį bei naudą organizmui, kartu palygindami jį su kitais populiariais augaliniais baltymais (žirnių, ryžių, sojų ir kita).

Kanapių sėklų baltymai – pilnaverčių, aukščiausios kokybės baltymų šaltinis

Kanapių baltymai, kaip ir kiti kanapių produktai – puikus baltymų šaltinis, kurį sudaro bene visų rūšių aminorūgštys, tarp kurių – ir nepakeičiamosios. Šių organizmas pats gaminti nesugeba, tad jas turime pasisavinti su maistu. Beje, yra mokslinių tyrimų, kurių metu gauti duomenys patvirtina kanapių sėklose esančių aminorūgščių sudėties identiškumą baltymams, randamiems sojoje bei kiaušinyje. O tai – kokybiškiausi ir bene efektyviausiai mūsų organizmo įsisavinami baltymai.

Skeptikai galėtų rasti „kabliuką“, neva baltymų koncentracija kanapių sėklų milteliuose, lyginant su sojų ar žirnių baltyminiais milteliais, yra mažesnė. Tačiau tai neabejotinai kompensuoja faktas, jog kanapių baltymuose gausu ne tik aminorūgščių, bet ir riebiųjų rūgščių bei kitų organizmui naudingų medžiagų.

Efektyvus kanapių  baltymuose esančių aminorūgščių įsisavinimas

Dėl savo struktūros ypatybių, gyvulinės kilmės baltymai, lyginant su augaliniais, organizmo pasisavinami geriau. Maloni išimtis – kanapių baltymai. Moksliniai tyrimai patvirtina, jog net 98 proc. šiame produkte esančių baltymų įsisavinami. Vadinasi, didelis aminorūgščių kiekis kanapių baltymuose – tai ne tik skambi produkto reklama, bet ir reali nauda mūsų organizmui, apimantis visapusiškai geros savijautos palaikymą.

Nesočiųjų riebalų rūgščių gausa

Lyginant su kitų rūšių augaliniais baltymais,  kanapių baltymų produkto gamyba yra pati elementariausia: kanapių sėklos yra tiesiog sutrinamos. Ši gamybos technikos ypatybė, kai apsieinama be papildomo apdirbimo, lemia faktą, jog kanapių baltymuose lieka daugiau (maždaug 10 proc.) riebalų, tarp kurių – nesočiosios riebiosios rūgštys, dalyvaujančios tokiuose svarbiuose procesuose, kaip cholesterolio kiekio kraujyje mažinimas, kraujo krešėjimo ir tirštumo, kraujo spaudimo, kontrolė. Dėl optimaliu vadinamo Omega6 ir Omega3 riebiųjų rūgščių santykio (3:1), šis produktas gali būti vartojamas ir kaip prevencinė priemonė, siekiant sklandaus širdies darbo.

Maistinių skaidulų gausa

Analizuojant kanapių baltymų sudėtį, svarbu paminėti ir čia esantį pakankamai didelį skaidulų kiekį. Kaip žinia, skaidulos – tai medžiagos, dalyvaujančios ne tik sklandžiame virškinimo procese, bet ir prisidedančios prie cukraus kiekio kraujyje kontrolės bei galinčios sumažinti tokių sunkių ligų, kaip storosios žarnos vėžys, atsiradimo tikimybę. Jei palygintume maistinių skaidulų kiekį, esantį kanapių baltymuose, kuris atitinka, priklausomai nuo lyties, 18-28 proc. rekomenduojamos paros normos (moterims per parą derėtų suvartoti 25 gramus, vyrams šiek tiek daugiau – apie 38 gramus šios  medžiagos) su kitų rūšių augalinių baltymų sudėtimi, ir šioje vietoje kanapių baltymams būtų galima uždėti pliusą.

Kanapių baltymuose netrūksta ir mineralų bei antioksidantų

Lyginant su kitų rūšių augaliniu proteinu, kanapių baltymai „tviska“ ir įvairių mineralų (kalcis, fosforas, magnis, kurio norma atitinka net 80 proc. rekomenduojamos paros normos ir geležis – 52 proc. rekomenduojamos paros normos) bei antioksidantų – svarbaus „įrankio“, kovoje su įvairiomis lėtinėmis ligomis, gausa.

Faktas akivaizdus: kanapių baltymai – iš tiesų puikus augalinių baltymų šaltinis, kuris, vertinant sudėtį, dažnu atveju įvairiais aspektais pranoksta kitus populiarius augalinius baltymus. Kanapių baltymus galima valgyti ir vienus (2 – 4 v. š. per dieną) arba produktą tiesiog įmaišyti į įprastai gaminamus patiekalus: kokteilius, pyragus, blynus, jogurtą ir pan. Beje, „Jorus“ asortimente, be grynų kanapių sėklų baltymų, rasite ir praturtintų papildomais (žinoma, tik natūraliais!) ingredientais – šaltyje džiovintais juodaisiais serbentais, ananasais – pridedančiais produktui naujų skonio natų bei saldumo, tad itin mėgstamų net ir mažųjų.