Kanapių aliejus VS alyvuogių aliejus
Tikriausiai nesuklysime teigdami, jog kiekvieno mūsų virtuvėje galima rasti ne vieną ir ne du aliejaus butelius, tarpusavyje besiskiriančius ne tik forma ar dydžiu, bet, svarbiausia, sudėtimi. O prekybos centrų lentynos nuo augalinių aliejaus gausos tiesiog lūžta! Būtent atidi šio produkto sudėties analizė, o ne, pavyzdžiui, viliojanti akcija ar gerai „atidirbta“, įsimenanti reklama turėtų tapti priežastimi, dėl kurios mūsų krepšeliuose atsiduria vienos ar kitos rūšies aliejus.
„Jorus“ asortimente siūlomas iš aukščiausios kokybės mūsų pačių laukuose auginamų žaliavų pagamintas kanapių aliejus, taip pat – moliūgų sėklų aliejus, tačiau net ir savo ištikimiausių pirkėjų neraginame „užsimerkti“ prieš kitas augalinių aliejų rūšis. „Jorus“ – visada už objektyvumą bei informatyvumą – veiksnius, kurie, mūsų manymu, ir turi nulemti sprendimus, ką mes vartojame visapusiškai geros savijautos ir išvaizdos labui. O šįkart norime Jums pateikti kanapių ir alyvuogių aliejų palyginimą, išanalizuodami šių produktų sudėtį (maistinę vertę), naudą bei panaudojimo galimybes.
Produktų sudėtis
Kanapių aliejus
Jei, lyginant su kitais augaliniais aliejais, tarp jų – ir alyvuogių, sočiųjų riebalų rūgščių, kurių per didelis kiekis gali tapti širdies ir kraujagyslių ligų priežastimi, kanapių sėklų aliejuje yra mažiausiai (vos 7 proc.), tai polinesočiųjų, kurios mūsų organizmui būtent ir yra naudingiausios – daugiausiai – net (82 proc.). O santykis tarp pagrindinių jų – Omega-6 ir Omega-3, kuris yra 3:1, vertinamas kaip palankiausias mūsų sveikatai. Be to, kanapių aliejus naudingas ir dėl vertingų, lengvai virškinamų baltymų, sudarytų iš įvairių rūšių aminorūgštys. Tarp jų – ir nepakeičiamomis vadinamos aminorūgštys, kurios žmogui yra būtinos, tačiau pats mūsų organizmas jų nesintetina.
Naudingųjų medžiagų įvairovė, randama kanapių aliejaus laše, ties tuo, žinoma, nesibaigia. Sąrašą tęsia didelis antioksidantų kiekis, įvairūs fenoliniai junginiai (tarp jų – lignanai, flavonoidai, fenolio rūgštis), didelė vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E) bei mineralų (cinko, geležies, kalcio, kalio, magnio ir kitų) įvairovė.
Kanabinoidų, natūraliai besigaminančių kanapės augale, kanapių sėklų aliejuje, žinoma, nėra. Tai – vienas iš klaidingų mitų, susijusių su šiuo vertingos sudėties produktu.
Alyvuogių aliejus
Net 99 proc. alyvuogių aliejaus sudaro augalinės kilmės riebalai. Kitaip nei kanapių sėklų aliejuje, produkte daugiausiai mononesočiųjų Omega-9 riebalų rūgščių (84 proc.), kurių natūrali gamyba mūsų organizme galima tik esant optimaliam Omega-3 ir Omega-6 santykiui. Kitu atveju šią naudingą medžiagą svarbu pasisavinti iš maisto, o, pažvelgus į šio produkto sudėtį, akivaizdu, jog alyvuogių aliejaus tam tikrai tinka. Šios rūšies aliejuje taip pat yra nedidelis minėtų polinesočiųjų Omega-6 ir Omega-3 riebalų rūgščių, šiek tiek – sočiųjų riebalų rūgščių, nedaug baltymų bei vitaminų.
Jei alyvuogių aliejus yra spaudžiamas iš nesunokusių alyvuogių, produkto sudėtis yra praturtinama naudingais antioksidantais, prisidedančiais prie organizmo apsauginės funkcijos puoselėjimo (uždegimų organizme slopinimas, onkologinių, širdies ir kraujagyslių ligų progreso kontrolė).
Tiesa, parduotuvių lentynose pilna ir žemesnės kokybės, iš pernokusių alyvuogių išspausto aliejaus, kuris, žinoma, yra pigesnis, tačiau minėtų naudingų medžiagų nebeturi.
Naudingosios produktų savybės
Kanapių aliejus
Visapusiška kanapių aliejaus nauda geresnei mūsų savijautai, pasireiškianti galimu antibakteriniu, antiuždegiminiu, antigrybeliniu, antivirusiniu efektu – anaiptol ne šių dienų atradimas, o praktika, plačiai taikyta dar tradicinėje rytų medicinoje. Didelis polinesočiųjų (nepakeičiamų) riebalų rūgščių bei antioksidantų kiekis lemia, jog šis produktas yra efektyvi priemonė, kalbant apie įvairių odos (pavyzdžiui, aknė, egzema, psoriazė), širdies ir kraujagyslių, reumatoidinio artrito, onkologinių susirgimų, priešmenstruacinio sindromo, depresijos profilaktiką.
Alyvuogių aliejus
Kokybiškas (pabrėžiame šį žodį, nes tai – būtina sąlyga, leidžianti pajusti šio produkto potencialią naudą) alyvuogių aliejus, dėl tarpusavyje sąveikaujančių mononesočiųjų rūgščių, antioksidantų bei vitaminų, gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių ligų bei onkologinių susirgimų prevencijai. Yra mokslinių tyrimų, pagrindžiančių ryšį tarp reguliaraus alyvuogių aliejaus vartojimo ir geresnės būklės, esant tokiems sveikatos sutrikimams, kaip kaulų retėjimas, artritas, padidėjęs cholesterolio kiekis, diabetas, antsvoris, kepenų ligos, virškinimo problemos, regos suprastėjimas, Alzheimeris, senatvinė dimensija, Parkinsono liga. Taip pat šis produktas gali būti naudingas, kalbant apie kognityvinių funkcijų, koncentracijos bei atminties gerinimą, galimybę nutolinti menopauzės pradžią, sumažinti depresijos tikimybę.
Patvirtinimas, jog kokybiškas alyvuogių aliejus yra iš tiesų naudingas – statistiškai geresnė Viduržemio jūros regiono (Graikija, Ispanija, Italija, Prancūzija ir kita) gyventojų, suvartojančių didelį šio produkto kiekį, sveikata, lyginant su daugelyje kitose šalyse gyvenančiųjų.
Produktų panaudojimo galimybės
Kanapių aliejus – produktas, kurį, tiek kulinariniais tikslais, tiek norint išbandyti kaip visapusiškai geros sveikatos ir savijautos gerinimo priemonę, galima naudoti įvairiais būdais. Tai yra – gerti gryną („Jorus“ rekomendacija – 1-2 .š. ryte ir vakare, maždaug pusvalandis iki valgio), paįvairinti gaminamų patiekalų, pradedant salotomis ir baigiant desertais, sudėtį, kaip grožį puoselėjantį produktą tepti ant odos, plaukų, nagų ar kelis lašelius įlašinti į kasdien naudojamas kosmetikos priemones (kremai, plaukų šampūnai, kaukės ir pan.).
Svarbu pabrėžti, jog naudingosios kanapių aliejaus savybės išlieka, esant žemesnei temperatūrai, tad šis produktas nėra tinkamas kepimui.
Alyvuogių aliejus
Tai – universaliomis panaudojimo galimybėmis išsiskiriantis produktas, kuris, kitaip nei kanapių aliejus, gali būti naudojamas ir kepimui, temperatūrai siekiant net iki 240 laipsnių. Šią savybę lemia produkte esantis mononesočiųjų, polinesočiųjų ir sočiųjų riebalų rūgščių santykis, susijęs su cheminės sudėties stabilumu.
Kaip ir kanapių aliejus, alyvuogių aliejus gali būti geriamas grynas (kiekvieną dieną, nevalgius, maždaug po 20 ml) arba naudojamas įvairių patiekalų (salotos, žuvis, mėsa, makaronai, ryžiai, vaisiai, uogos ir kita) paskaninimui. Drąsiai vartokite alyvuogių aliejų ir išoriškai, tepdami produktą ant plaukų, odos, nagų.
Nors iš šio tinklaraščio įrašo pavadinimo galėjo susidaryti įspūdis, jog, pateikdami alyvuogių ir kanapių aliejaus palyginimą, bandysime įvardinti nugalėtoją, net atidžiai skaičiusieji, sakinio su tokia informacija nerado. O ir neturėjo rasti: tiesiog norėjome sukurti šiokią tokią intrigą. Abiejų rūšių aliejaus sudėtis išsiskiria naudingųjų medžiagų kiekiu bei įvairove. Potenciali nauda bei panaudojimo galimybių gausa taip pat maloniai stebina. Ragindami „prisijaukinti“ kanapių sėklų aliejų savo mityboje ar grožio puoselėjimo rutinoje, kitų augalinių aliejų rūšių atsisakyti tikrai nesiūlome (juolab, jog kanapių aliejus negali būti naudojamas kepimui). Viską galima suderinti tarpusavyje, pasiimant iš kiekvieno šios kategorijos produkto tai, kas yra geriausia.
Populiariausi produktai
-
Pluoštinių kanapių sėklų aliejus Jorus, 100 ml
Kaina: 3.90€ -
Pluoštinių kanapių sėklų aliejus Jorus, 250 ml
Kaina: 7.90€ -
Pluoštinių kanapių sėklų aliejus Jorus, 500 ml
Kaina: 13.90€ -
Skrudintų moliūgų sėklų aliejus (Austriškas), 100 ml
Kaina: 4.90€